A korábbi munkahelyemen közel másfél éve bevezették azt, hogy miután a munkaközi szünetek  nem tartoznak már bele a napi munkaidőbe, ezért a tényleges munkaidő legalább húsz perccel megnövekedhetett. Az új Munka Törvénykönyve így rendelkezett, ezt a munkaadók egy része be is vezette. Újabb szeg a munkavállalók képzeletbeli koporsójába… 

84058.jpgDe olyan esetek is vannak, amikor a pénteki „elvileg” rövidített munkaidőt előzetesen ledolgoztatják a munkavállalókkal, azzal a felkiáltással, hogy majd a péntek az „rövid” nap lesz. A hétköznapok napi munkaideje, így már elérheti akár a kilenc órát is. Gyakran a péntek viszont egyáltalán nem rövidebb, de ez már egy más kérdés. Burkoltan így csökkentik a fizetéseket, mert ugyanannyi bérért többet kell dolgozni…

Újabban a kormányhivatalok napi munkaidejétől hangos a sajtó, nevezetesen akár 10-12 órát is dolgoztathat a munkáltató, különösebb retorzió nélkül. Ez már egy nagyon elgondolkodtató helyzet. Az új Mt szerint a munkaadók elrendelhetik a dolgozók számára akár a napi 12 órás munkaidőt is, de ennek is megvannak a jogszabályi feltételei amely már nyilván munkajogi kérdés. Azt, hogy a munkaadó miként kezeli le a megengedett heti, vagy havi munkaidőkeretet nem szólnak a híradások. Van-e esetleg egy pihenőnap, vagy nincs, nem tudjuk… Munkajogi szakértő kollégám, dr. Kéri Ádám, erről a munkaidő-beosztás témáról, pihenőidőről, többször is értekezett és jelentetett meg már cikkeket ezért nem is mennék bele jobban, nem szeretnék ebbe belebonyolódni, de van a munkaidőnek munkavédelmi megközelítése is, mégpedig a következő…

Munkavédelmi szempontból vizsgálni kell a képernyő előtt foglalkoztatott munkavállalók munkaköri kockázatát is. Azt elöljáróban leszögezhetjük, hogy pl. a közigazgatásban, a kormányhivatalokban a munkakörök jelentős része akár képernyősnek minősülhet. Nyilván ez csak egy feltételezés, de induljunk ki abból, hogy a kormányhivatalok dolgozói a napi munkaidejükből legalább 4 órán keresztül rendszeresen képernyős eszközt használnak, magyarul számítógép előtt ülnek. Tételezzük fel tehát, hogy valóban képernyős munkakörökről beszélünk, így aztán ebben az esetben köztudott, hogy a napi képernyős expozíciós idő nem lépheti túl a napi hat órát. 50/1999. (XI. 3.) EüM „a képernyő előtti munkavégzés minimális egészségügyi és biztonsági követelményeiről” szóló rendelet 4. § (1) szerint: „A munkáltató a munkafolyamatokat úgy szervezi meg, hogy a folyamatos képernyő előtti munkavégzést óránként legalább tízperces (…) össze nem vonható - szünetek szakítsák meg, továbbá a képernyő előtti tényleges munkavégzés összes ideje a napi hat órát ne haladja meg.”

A tízperces szünetek természetesen nem pihenéssel töltendők, hanem más jellegű tevékenységgel, hiszen még mindig a munkaidőről beszélünk. Szünet ez, de nem pihenőidős szünet. Lehet a főnökkel röviden konzultálni, értekezni, fénymásolni, nyomtatni, iktatni, borítékolni, levelet bontani-elküldeni, stb…

Na de mi lesz 6 óra folyamatos képernyő előtt eltöltött idő után? Bizony felmerül a kérdés, hogy a fennmaradó munkaidőben mivel foglalkozhat a munkavállaló, illetve milyen feladatot adhat ki neki a munkaadó. Iratrendezés, rendrakás, esetleg takarítás? Ez utóbbi nem is rossz ötlet, mert akkor egyben az irodatakarítás is megspórolható…

Igazán nem arra szeretnék utalni, hogy íme, itt egy újabb betarthatatlan jogszabály, mert tegye fel a kezét, aki óránként feláll a számítógépe mögül és szünetet tart! Az én tapasztalatom szerint, főleg aki nagyon belemerül a feladatába, nem szakítja meg a munkáját. Majd valamikor… Ugyanakkor azon munkavállalókról se feledkezzünk meg, akik nem is vehetik le a szemüket a képernyőről, mert azt forgalombiztonsági, vagyonbiztonsági, vagy egyéb okokból folyamatosan figyelniük kell. Ebben az esetben hogyan gondolja a munkáltató betartani az előírást, különösen ott, ahol a létszámleépítés minden elképzelést felülmúlt…?

Inkább arra szeretném felhívni a figyelmet munkavállalói szempontból, hogy lehet kérem a munkaidőt nyújtani a végtelenségig, de arról nem szabad elfeledkezni, hogy munkavédelem is van a világon és amíg egyre liberálisabb a Munka Törvénykönyve, a többi előírásra is kellene némi figyelmet fordítani.

 

Somlai Szilárd
munkavédelmi szakértő
LIGA Szakszervezetek

munkajogi app screenshot LIGA.jpg

Mától az Apple Store-ban is elérhető az az ingyenes mobilalkalmazás, amelynek fő funkciója a gyors és közérthető munkajogi témájú válaszok nyújtása minden munkavállaló számára.

Az egyedülálló alkalmazás jelenleg közel 100 gyakori munkajogi kérdésre ad rövid és közérthető választ, de az adatbázis folyamatosan frissül és bővül.

Az alkalmazás ingyenesen letölthető:

Apple Store: https://itunes.apple.com/us/app/liga-szakszervezetek/id934760369

Google Play: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.rootor.liga

A bejegyzés trackback címe:

https://munkavedo.blog.hu/api/trackback/id/tr216939835

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

polyvinyl · http://beszelomajom.blog.hu 2014.11.28. 19:56:05

"Az én tapasztalatom szerint, főleg aki nagyon belemerül a feladatába, nem szakítja meg a munkáját."

Okosan teszi.

A megromlott látása mellé 2in1 mélyvénás trombózist is kap. Az igazán strébereknek 3in1 tüdőembólia is jár hozzá.

efi 2014.11.28. 21:30:24

Hagyjuk már ezt a képernyős izét.
Maga a képernyő az LCD-k korában, már elenyésző mértékben károsabb (ha egyáltalán), mint egész nap pl A4-es papírokat olvasgatni.
Ami tényleg káros az leginkább maga az ücsörgés, illetve a bámulás. Meg hogy ez 8 órán át történik. Meg főleg ha 10 meg a 12 órán át.
De ebbe a monitortémába úgy beleszerelmesedtek a jogalkotók - a védőitaltéma mellett, - hogy kicizellálták teljesen a jogszabályt, csak a monitort élesen látó (!) szemüvegekhez lehet hozzáférni, meg évente 1x elmenni a kötelező (!) szemvizsgálatra, hogy ott megállapítsák azt, amit úgyis észreveszünk magunktól is, és gyógyszer úgysincs rá (a szemüveg nem az), az alapproblémán meg úgyse változtatnak, akkor meg minek?
Az órák terén már rég bele kellett volna nyúlni az MT-be legalább olyan alapdolgok mentén, hogy mikor rendelhető el túlóra, naponta mennyi (nem hetente, meg évente), hetente hány alkalommal, plusz 8 órás munkakör az 8 órás kell legyen, nem pedig átlag 8 órás, a munkaközi szünetüket meg úgy általában feldughatják. (WC-re menést, egérhez nyúlást, székmagasságállítást mikor fogják ledolgoztatni?

pneumónia 2014.11.28. 22:20:39

Ha a jó magyar munkamorálból indulok ki, akkor, nem kell félteni a népet.
Aki dohányzik (hivatalnokok jelentős része,) 5 perc oda, dohányzás+locsogás 10 perc, 5 perc vissza, másik 2 perc kávézás...
Minisztériumok munkájának fele abból áll ki hogy az alárendelt, esetleg vidéki szervektől statisztikát kérjenek lehetőleg 16:30kor, 4ig megválaszolva.

Vidéken már évek óta több munkakörbe vannak beosztva az emberek, ingyen túlóra, minimumelvárás a túlmunka. Harmadannyi bérért mint a fővárosban! Cafeteria, olyan már évek óta nincs, vagy megalázóan kevés. Persze nem a vezetőknek, ezt se tudom hogyan lehet megcsinálni, hogy nekik adható, a paraszt meg rohadjon meg, és ugye ingyen segítünk majd otthon neki, mert ugye hamarosan jön a leépítés, és könnyen rajta lehet a listán az ember fia...
Meg egyáltalán szakszervezet, vicc.
A város legmenőbb társasházában van pár lakása a szakszervet vezetőjének, meg egy zsír terepjárója Liga felirattal, azt a szél hordta össze ugye?
A velejéig romlott ez az egész rendszer,
szerintem mindent le kéne nullázni, és legyünk Ausztria nagyobbacska fogyatékos tartománya...

atompyka 2014.11.29. 08:59:22

Mi itt a kérdés? Megmondta a megmondóember, hogy ez szolgálat. A munkavédelmi jogszabályok munkára vonatkoznak, nem szolgálatra. Ennyi.

Netuddki. 2014.11.29. 09:09:22

@efi: Pont ezt akartam írni.

Ez a képernyős téma jó példa arra, hogy fizetünk egy csomó balfaszt fölöslegesen, hogy megmondják szerintük mit kéne csinálni. De mivel lövésük sincs a témához, mindenféle fasságról hoznak törvényt.

Ez a 10 órás munkaidő a kormányhivatalokban meg baromság. A probléma az, hogy túl sokan vannak és gyakorlatilag egymástól nem férnek hozzá a munkához. Na, ezért nincs elvégezve a munka. De a lézerdzsoni miért is pont ehhez lenne lángész, hogy megoldja ezt a problémát?

Apropó munkaidő! Embörök! Jobb lesz ha hozzászoktok, hogy csak egymásra számíthattok. Mármint TI MELÓSOK! A orbán rezsim lassan leépít minden kedvezményt, törvényt ami a ti érdekeiteket szolgált. Lassan már egy "szerv"-hez sem fordulhattok 8csak föl) ha a munkáltatótok kibaszik veletek.
Szóval lassan mindenkinek a saját kezébe kellene venni a sorsát, igazi szakszervezetet alakítani és minden eszközt felhasználni az érdekeitek érvényesítésére. Mert amígy csak egymás nyakát tapossátok a szar, alulfizetett munkahelyért addig a munkáltatótok röhögve zsebeli be az extraprofitot amit a nyugatinál 3-5-ször kevesebb béreteken nyer rajtatok...
süti beállítások módosítása