Mielőbb még bármit is beszereznénk, a legfontosabb az, hogy a kollektív védelem elsőbbséget élvez az egyéni védelemhez képest. Ez azt jelenti, hogy olyan rendszereket, technológiákat kell kialakítani, ahol nincs szükség egyéni védőeszközökre. Pl. Olyan üzemben ahol veszélyes gázok, gőzök keletkeznek légzőszervet védő készülék helyett elszívó berendezést kellene telepíteni. Azonban a kollektív védelem kiépítése sokszor irreálisan nagy költségekkel jár. Ekkor kerülnek képbe az egyéni védőeszközök. Az egyéni védőeszköz személyes használatra szolgál, kihordási idejük nincs. Egyéni védőeszközt forgalomba hozni, használatba venni akkor szabad, ha az rendelkezik EK-megfelelőségi nyilatkozattal, illetve EK-típustanúsítvánnyal. A terméken a CE jelölésnek láthatónak kell lennie.

Az egyéni védőeszközök legfontosabb csoportjai:

ppe-full-suit.jpgFejvédő eszközök

A fejvédelem legfontosabb feladat az agy-koponyát fenyegető veszélyek és ártalmak megakadályozása vagy csökkentése. Jellemzően mechanikai hatások ellen véd, szabadon eső tárgyak, ütközés álló vagy mozgó tárgyba. A sisaknak illeszkednie kell a viselője fejméretéhez. (be kell állítani) A sisaknak fenn kell maradnia a viselője fején, ha előrehajol. (bekapcsolt fejszalagnál) A sisak viselése tegye lehetővé szemüveg, vagy védőszemüveg használatát is. Minden olyan sisakot, amit erős ütés ért ki kell cserélni. (szemmel nem mindig látható a sérülés, repedés) Figyelni kell a sisak elavulási idejét. (gyártó tünteti fel, általában 3 év)

Arc, és szemvédő eszközök

Feladata a dolgozó arcát és szemét fenyegető veszélyek és ártalmak megakadályozása vagy csökkentése. Leggyakoribb ilyen munkafolyamat a hegesztés és a flexelés. Védelmet kell nyújtania különböző nagyságú részecskék becsapódása ellen, optikai sugárzások ellen, cseppek és fémkiföccsenés ellen, por, gáz, és villamos ív ellen. A védőeszköz kiválasztásánál figyelembe kell venni a hegesztés típusát, (láng vagy ívhegesztés) és a megmunkálni kívánt anyagot. Csak a szem védelemére van szükség vagy szükséges az egész arc védelme? A védőeszközt személyenként kell kiadni, mert egyénenként változik a szemek közti távolság, a nyeregmagasság és a szárhossz is. A sérült szemüveg rontja a látást, így azt haladéktalanul ki kell cserélni!

Légzőszervet védő eszközök

Akkor szükséges, ha rossz minőségű, vagy szennyezett a levegő, gázok, gőzök, porok vannak jelen. Ha szélsőséges légnyomás vagy légsebesség van, vagy ha a légtér oxigénhiányos. Az egyik csoport, a levegő tisztításával működő szűrő típusú légzésvédők, amelyet arra terveztek, hogy az egészségre káros részecskéket kiszűrjék. Szűrővel ellátott légzésvédőt oxigénhiányos légtérben nem szabad használni. A másik nagy csoport a levegő vagy oxigén betáplálással működő izolációs készülékek.

Hallásvédő eszközök

A hallásvédő eszköznek a megengedett szintre vagy az alá kell csökkentenie a zajhatást úgy, hogy a figyelmeztető hangjelzések még hallhatóak legyenek. A halláskárosodás zajszintje 85 dB, de az alsó beavatkozási határérték, 80 dB, ami felett biztosítani kell a munkáltatónak a megfelelő zajvédő eszközt. A leggyakoribb hallásvédő eszköz a füldugó. Ez kényelmesen használható más védőeszközökkel, kicsi és könnyű, ami kitölti a hallójáratot. Ezen kívül használható a fültok is, ami nagyobb zajszint ellen is védelmet nyújt, hátránya hogy jóval drágább és más védőeszközökkel kényelmetlen lehet.

Védőruhák

A védőruházat olyan ruházat, amely elfedi vagy helyettesíti a személyi ruházatot és amelynek az a szerepe, egy vagy több veszélytől megvédjen. Megvéd a külső káros hatásoktól mechanikai ártalom, hő, sugárzás,víz,vegyszerek fertőző anyagok. Anyagai és alkatrészei nem lehetnek ártalmasak viselőjére. A viselővel közvetlenül érintkezésbe kerülő részei legyenek érdességtől, éles szélektől, kiálló részektől mentesek. A szükséges mozgások és testtartások során megfelelően illeszkedjen viselőjére. Könnyű legyen, szilárd és hatékony. A légáteresztő képessége megfelelő legyen.

Kézvédelem

Jellemzően mechanikai, vegyi és hőhatások, továbbá rezgések és villamos jelenségek ellen kell védelmet nyújtania. A védőkesztyűnek biztosítani kell a mozgásképességet. A kesztyű kiválasztásánál figyelembe kell venni a veszély típusát és mértékét, a kézben tartott tárgyak formáját, méretét, anyagát, és felületét. Valamint a munkavégzés közben tett mozdulatok jellegét. (durva vagy finom mozdulatok)

Lábvédelem

A lábat elsősorban a mechanikai hatások - ütés, zúzódás, szúrás, vágás, - az elcsúszás, a szélsőséges hőhatások, a vegyi hatások, az áramütés valamint a sztatikus feltöltődés hatásától kell megvédeni. A védőlábbelik feladata a teljes lábfelület védelme a különféle sérülések ellen, mindeközben állandóan biztosítja a lábujjak kényelmes mozgását. A munkavégzés során viselt szakmai használatú lábbelik esetében három védelmi kategóriát különböztetünk meg: a biztonsági, védő- és a munkacipőket. A biztonsági, a védő-, és a munkalábbelik alap- és kiegészítő követelményeit az EN 344-1 (Vizsgálati módszerek), EN 345-1 (Biztonsági lábbeli), EN 346-1 (Védőlábbeli) és az EN 347-1 (Munkalábbeli) európai szabványok tartalmazzák.

Munkalábbeli: orrmerevítő nélküli cipők, bakancsok, surranók, csizmák, szandálok, klumpák stb.

Védőlábbeli: az ebben a kategóriában használt orrmerevítők zuhanó tárgyak elleni védelmi energiája 100 Joule.

Biztonsági lábbelik: ezek abban különböznek a védőlábbeliktől, hogy az orrmerevítők védelmi energiája 200 Joule.

Az egyéni védőeszközöket a munkafolyamat során végig használni kell, a munkavállaló nem mondhat le róla. Egyénileg javítani, átalakításokat végezni nem szabad. A sérült, védelmi képességét elvesztő eszközt cserélni, a hibás darabokat selejtezni kell. Egy esetleges munkavédelmi ellenőrzés során a hatóság a pénzbírság mellett a tevékenységet azonnali hatállyal is felfüggesztheti ha a dolgozó a munkavégzés során az előírt egyéni védőeszközt nem használja, vagy sérült, hibás védőeszközzel dolgozik.

http://munkavedelmispecialista.blog.hu/2014/10/13/munkavedelmi_eszkozok_beszerzesekor_mire_kell_figyelni

 

A bejegyzés trackback címe:

https://munkavedo.blog.hu/api/trackback/id/tr347815856

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása