meditacio.jpgA munkahely pszichoszociális állapota nem független a makro-társadalmi körülményektől, hiszen a munkahelyi viszonyok meghatározott társadalmi térben fejtik ki hatásukat, azzal kölcsönhatásban alakulnak ki. 

A válság meghatározó módon befolyásolta a munkavállalók önbecsülését, létbiztonságát önmagukba vetett hitét. A munkához jutás valószínűségének csökkenése, az átszervezés, a létbizonytalanság, a munkahely átmeneti vagy tartós elvesztése, a jövedelem csökkenése, a szociális kirekesztődés bizony előidézi a stressz, a depresszió (idegesség, letargia) kialakulását, mely előbb-utóbb fizikai betegségek forrásává is válhat. (Pl. eltérés az elvárások és az egyén által rendelkezésére álló források, lehetőségek között)

A pszichoszociális kockázatokat időben kellene felismerni, lokalizálni, majd pedig a szükséges megelőző intézkedésekre cselekvési tervet készíteni. Terjeszteni szükséges a gyakorlatban is használható módszereket, eljárásokat, amelyek segítséget nyújtanának a kockázatok azonosításában, a kockázatelemzés színvonalának emelésében.

A pszichés szempontból olyan magtartásforma kialakítása szükséges, amely ellenállóbbá tesz minket, munkavállalókat.

Nyugat-európai országokban (pl. Svájc) vezető beosztású dolgozói meditációs tréningeken vesznek részt. A veszélyeztetett munkahelyeken ugyanezt a módszert lehetne a munkavállalóknak is felajánlani és megszervezni a programot napi félórában (esetleg egyórában), a stresszor kockázatoknak való kitettség függvényében. Vizsgálatokkal bizonyították, hogy a meditáció csökkenti a krónikus fájdalmat, a depressziót, a szorongást, és számos lelki probléma feldolgozásában is hatékony eszköz, növeli a koncentráló képességet, a nagyobb figyelmet.

A meditációs gyakorlatot helyenként az egészségügyben is jótékonyan használják: (igaz, döntően a betegek számára, de valószínűsíthető, hogy az egészségügyben dolgozókra is jótékony hatással bír). Egyre több külföldi kórház ismerte már fel, hogy a betegek mentális megerősítése óriási szerepet játszik a gyógyulásban, így nem meglepő hát, ha az egészségügyi szolgáltatások „kínálatában” a meditáció is megjelenik előbb-utóbb.

Orvosok és természetgyógyászok vallják, hogy a tudatosság egy olyan belső eszköz, ami mindenkiben benne van, s ami segít, hogy megküzdhessünk a mindennapi stresszel, érzelmi konfliktusokkal, fájdalommal és betegséggel. 

Somlai Szilárd

A bejegyzés trackback címe:

https://munkavedo.blog.hu/api/trackback/id/tr705439526

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása