manager hiba.jpgA társaságok, vállalkozások, cégek vezetői a munkavédelemre döntően úgy tekintenek, hogy az csupán a „pénzt viszi”. A munkabiztonságot érintő, javító beruházások, első közelítésben, nem mutatnak közvetlen összefüggést a vállalati-működés hatásfoka és hatékonysága növekedésével. 

A biztonsági szint emelkedése egyrészt megtartja a jól képzett és munkabíró dolgozókat az adott szakmai területen, másrészt a mind határozottabb fellépésű hatósági ellenőrök előtt is a társaság védettségét növeli. A vezetőknek fel kell ismernie, hogy a munkavédelmi beruházások többsége valójában balesetet, illetve foglalkozási megbetegedést előz meg. Bizonyos kockázatok sajnálatos módon kifejezetten munkaadói mulasztásból lépnek fel. A munkáltatók sokszor „nagyvonalúan” bánnak a foglalkozás-egészségügyi orvosok által végzett munkaköri alkalmassági vizsgálatokkal, ami egyébként kötelező. Terjed az előzetes munkaköri alkalmassági vizsgálatok nélküli foglalkoztatás ugyanúgy, mint az időszakos orvosi vizsgálatok rendszeres elmaradása. Sajnálatos továbbá az is, hogy a munkavállalóknak, felvétel előtt, nemcsak az orvosi, hanem a szakmai rátermettségének előzetes bírálata is elmarad. A veszélyes munkaeszközök, gépek megfelelő gyakorlottság, illetve szakmai hozzáértés nélküli kezelése már nemcsak a ténylegesen munkát végzőre, hanem a környezetére is jelentős kockázattal bír.

További kockázat, hogy a munkavédelmi oktatások formálissá válnak, a munkavállalók pedig nem jutnak el a szükséges munkabiztonsági ismeretek elsajátításáig.

Az OEP kb. öt év óta megküldi fizetési meghagyásait és megpróbálja megtéríttetni a foglalkoztatóval az üzemi balesetes ellátásának összes felmerült költségét (gyógykezelés, műtét, rehabilitáció, gyógyszerek, stb…). Elrettentőbb lenne, ha a munkaadók rendszeresen (pl.: évente) kimutatást kapnának a társaságuknál bekövetkezett munkabalesetek összköltségeiről.

A munkavédelmet szolgáló érdekvédelmi munka épüljön be a kis- és a középvállalkozások működésébe is. A vezetők, irányítók oktatásával, felvilágosító fórumok segítségével tegyük elfogadottá a vállalkozások számára a munkavédelmi képviselők jelenlétét és ténykedését. A munkavédelmi képviselők segíthetik a munkabiztonság beépülését a vállalkozás működésébe, támogatást tudnak nyújtani a rendszeres munkavédelmi feladatok teljesítésében is.

Bár a Munkavédelmi Törvény kötelezi a munkavállalót, sérülésének, balesetének haladéktalan bejelentésére, a munkaadók már nem „sietnek” annyira eleget tenni jelentési kötelezettségüknek sőt, legszívesebben „elhallgatnák” a tudomásukra jutott munkabaleseteket. A jövőben a foglalkozási megbetegedések és balesetek jelentési kötelezettségének maradéktalanul eleget tevő vezetőkre van szükség. Olyan balesetbiztosítási ösztönzőket kell alkalmazni, amely elősegíti a bejelentési kötelezettség teljesülését.

Miután a munkavédelmi hatóság a nyilvánosság számára közzéteszi a munkavédelmi ellenőrzéseken fennakadt munkáltatók adatait, így az egyes pályázati felhívásokon külön feltételként lehetne szabni a hatósági „büntetlen előéletet”. A közbeszerzési eljárásokon induló pályázók csak feddhetetlen munkavédelmi előélettel rendelkezhetnének, az elkövetkezőkben lezárt hatósági eljárás nem lehet elmarasztaló a társaságra nézve. Ilyen pályázati körülmények között a jogkövető magatartás, mint helyes gyakorlat, határozottabban fenntartható.

A vezetők, irányítók ismerjék fel a saját munkabiztonsági szakember foglalkoztatásának fontosságát és előnyeit. A vállalati sajátosságokkal alaposabban tisztában lévő saját alkalmazott jobban ismeri az adott munkakörülményeket, a helyi viszonyokat, sajátosságokat, mint az a „külső” szakember, aki pusztán szolgáltatásként nyújtaná munkavédelmi tevékenységét. A munkavédelmi vállalkozó elvégzi ugyan a jogszabályi előírások szerinti feladatokat, ezáltal mind a megrendelő, mind a végrehajtó jogi szempontból támadhatatlan. Ugyanakkor csak az a „munkavédelmis” tud igazán hatékonyan tenni a munkabiztonság érdekében, akinek napi kapcsolata van a munkatársakkal, netán közvetlen kollégák. Megelőzés-tudatos szemléletre van szükség.

Somlai Szilárd

A bejegyzés trackback címe:

https://munkavedo.blog.hu/api/trackback/id/tr235439549

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása