Mottó: „A munkavédelmi képviselő olyan, a munkavállalók által választott személy, aki a munkáltatóval való együttműködés során képviseli az egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkavégzéssel összefüggő munkavállalói jogokat és érdekeket.”

Egy ködös, nem sokat ígérő, szürke, tél eleji hétköznapon a LIGA Szakszervezetek maroknyi, ámde mégoly lelkes munkavállalói közössége átlépte a bűvös 50 fős létszámhatárt. Na és akkor mi van… tehetik fel sokan a kérdést… Mit is jelent ez nekünk Ligásoknak? Az 1993. évi XCIII munkavédelmi törvény egyértelműen fogalmaz 70/A. § „(…) munkavédelmi képviselő választást kell tartani minden olyan munkáltatónál, ahol az Mt. hatálya alá tartozó munkavállalók létszáma legalább ötven fő. (…)”.

Rendben, többen vagyunk mint 50, de felmerül a kérdés, hogy akarunk-e egyáltalán munkavédelmi képviselőt választani, vagy sem? Ez jó kérdés… a törvény adta lehetőség, sőt kötelezés, megvan. Amennyiben nincs erre igény, célszerű valamennyi munkavállaló aláírásával igazolni, illetve bizonyítani, hogy a dolgozók valóban nem kívántak maguk közül munkavédelmi képviselőt választani és maguk sem kívánnak azzá válni. Ennek egy olyan hiteles nyilatkozatnak kell lennie, amelyet adott esetben a hatósági ellenőrzésnél ajánlatos felmutatni, mert a munkavédelmi ellenőrzések ma már nem kizárólag közvetlenül a munkavégzés munkabiztonsági előírásaira irányulnak újabban (védőeszközök megléte, oktatások elvégzése, kockázatértékelés, esetleges direkt veszélyeztetés fennállása stb…), hanem akár az érdekegyeztetés, a munkavédelmi érdekképviseletek működésére is. Más szóval, a hatóság ezt a kérdést is feszegetheti egy ellenőrzés során. Rend a lelke mindennek… Előfordult már amikor a munkavédelmi felügyelők, ellenőrzéseik során, gyakran azt is kérték, hogy a munkavédelmi képviselő is vegyen részt az ellenőrzéseiken.

Mindamellett, ha nincs munkavédelmi képviselő, a munkáltató és a munkavállalók között a párbeszédnek fenn kell maradnia ezen a területen is, csak akkor a főnöknek közvetlenül kell tanácskoznia a dolgozóival.

Egyébként az 50 fő alatti dolgozói létszámnál is kötelezhető a munkáltató a munkavédelmi képviselőt választásra, csak ehhez vagy egy működő szakszervezetnek, üzemi tanácsnak vagy ezek hiányában a munkavállalók többségének kell ezt kezdeményezni. ilyenkor lép életbe automatikusan az Mvt 70/A. paragrafus.

Na de térjünk vissza saját házunk tájára és lássuk azt az esetet, amikor kollégáink igencsak ragaszkodnak ahhoz, hogy soraik közül valakit megválaszthassanak munkavédelmi képviselővé. Miért beszélek én egy képviselőről, lehetne tulajdonképpen több is? Végső soron nincs létszámkorlát, de a képviselők lehetőleg olyan számban kerüljenek megválasztásra, amit a területen folyó tevékenység jellege indokol, illetve úgy tudják majd ellátni a munkavédelmi érdekképviseletet, hogy egyben érvényesüljön a gazdasági racionalitás is. „Annyi képviselőt lehet választani amennyi a munkafolyamatok, az üzem tagoltsága, a munkavégzés veszélyessége azt indokolttá teszi.” Magyarul, mindenkiből azért ne legyen munkavédelmi képviselő, hovatovább az új MT szerint sem olyan hálás beosztás ez már, mint azt megelőzőleg volt, de erről majd később…

Nálunk itt a LIGA Szakszervezeteknél, úgy gondolom, elég lesz egy fő is, na de ki lehet munkavédelmi képviselő? Itt van segítségünkre megint csak a Munkavédelmi Törvény. „70/A. § (2) „Munkavédelmi képviselővé az a cselekvőképes munkavállaló választható, aki legalább 6 hónapja a munkáltatóval szervezett munkavégzésre irányuló jogviszonyban áll (…)”. Ugyanakkor nem választható munkavédelmi képviselővé az, aki munkáltatói jogot gyakorol, illetve a munkáltató közeli hozzátartozója, aki a munkavédelmi képviselő választási bizottságának tagja, valamint az, aki a munkáltatónál munkaviszony keretében főtevékenységként munkavédelmi (munkabiztonsági, foglalkozás-egészségügyi stb.) feladatot lát el. Hozzáteszem még azt, hogy a fentieken túlmenően, a szakmai végzettség sem előírás hiszen voltaképpen elég, ha rátermett, jó tárgyalóképességgel rendelkező és legfőképpen a munkatársai bizalmát élvező kolléga vállalja el ezt a megbízatást.

A választásról: 70/A. § (3) „A munkavédelmi képviselőt egyenlő, titkos és közvetlen szavazással öt évre választják. A megválasztott munkavédelmi képviselők személyéről a munkavállalókat tájékoztatni kell. A tájékoztatás azért is fontos, hogy a munkavállalók tudják majd kihez fordulhatnak, ha a munkavédelmi jellegű problémájuk merül fel. „A „képviselő intézményét” többek között azért „találták ki”, hogy ne a dolgozó kerüljön a munkáltatójával konfliktus helyzetbe, hanem a képviselő „vitázzon” a munkáltatóval, képviselve, védve a munkavállaló érdekeit.”

Elindul valami nálunk a Ligánál érdekképviselet fronton, egy a szakszervezetek felett álló olyan kolléga személyében, aki hallathatja hangját ugyanúgy, mint egy „szokványos” munkahely „szokványos” munkavállalója…

Somlai Szilárd

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://munkavedo.blog.hu/api/trackback/id/tr825795705

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása