Megérkezett a zord hideg, amelynek munkavédelmi következményeivel szembe kell nézniük a munkáltatóknak is! A munkavédelmi juttatásokra gondolok itt elsősorban, de megvizsgáljuk a hideg munkahely minősítésének jogszabályi kritériumait is.

b99178093z.1_20140106221612_000_gqu485i2.2-1.jpgA szélsőséges klímakörülmények között (most nevezetesen a hidegre gondolok) végzett munkavégzés során a munkáltatóknak nemcsak védőeszközökkel kell felkészülniük, hanem meg kell határozniuk a munkavédelmi célú juttatási elemeket is. A hideg ellen védelmet nyújtó bélelt védőkabát és nadrág, szélsőséges esetben még a meleg alsóruházat is szóba jöhet (thermo póló, jéger-alsó stb…). Arról sem szabad a munkáltatónak megfeledkezni, hogy nemcsak a munkásruhának, de még a hagyományos munkavédelmi kesztyűnek is létezik téliesített változata. Az ötujjas, mechanikai hatások ellen védő munkáskesztyű kapható bélelt formában is, bár finom munkák nehezebben végezhetők ezekkel. A fejbeütődés ellen védelmet nyújtó védősisakoknak rendszerint létezik téli védőbetétje is, ismertebb nevén „kukás-sapka”, amelyek beszerzéséről rendszerint megfeledkezik a munkaadó, mert nem is tud róla. A sisak tartozékok felől előbb tájékozódni kell, mielőtt egy-egy típus beszerzéséről döntenek.

Nézzük a munkavédelmi juttatásokat… A hideg munkakörülmények között például óránként legalább 5, de legfeljebb 10 perces pihenőidőt kell közbeiktatni, a munkavállalók részére +50 °C hőmérsékletű teát kell kiszolgáltatni. A tea ízesítéséhez cukrot, illetve édesítőszert kell biztosítani. Itt jegyezném meg, hogy van olyan munkahely is, ahol még a tea „extra” ízesítéséről is gondoskodnak (… na nem rummal…) citromlevet, vagy citrompótlót is kiad a munkáltató a hideg idő beálltával. Terjedhetne ez a szokás…

A tea lehet előre főzött, ekkor a munkáltató rendszerint magára vállalja a tea kiszolgálását, illetve gyakran csak a hozzávalókat juttatják a dolgozóknak és rájuk bízzák az elkészítést. A két forma eltér kissé, de az utóbbi esetben is biztosítani kell –eltérő megállapodás hiányában- a tea elkészítésének infrastrukturális hátterét, például higiénikus vízforralás, kiadagolás formájában. A külső területen történő munkavégzés esetére ajánlott még a hőtárolós termosz biztosítása is a munkavállalók számára. Ügyelni kell továbbá a személyre szóló ivópoharak kiadására, vagy maguk a termoszok is lehetnek egyénileg kiadottak, a lényeg, hogy a személyi higiénia érvényesülhessen.

Hány foktól hideg a „hideg”? A hideg munkakörülmények eldöntésére megtalálhatjuk a két legismertebb jogszabályt, amelyek között sajnos van egy kis „hézag”. A két rendelet nincs teljesen fedésben egymással, de nemcsak a címük miatt…

3/2002. (II. 8.) SzCsM-EüM együttes rendelet, amely „a munkahelyek munkavédelmi követelményeinek minimális szintjéről” szól, ennek 7. § (8) bekezdése a következőt mondja ki: (…) A munkahely hidegnek minősül, ha a várható napi középhőmérséklet a munkaidő 50%-nál hosszabb időtartamban, szabadtéri munkahelyen a +4 °C-ot, illetve zárttéri munkahelyen a +10 °C-ot nem éri el.

4/2002. (II. 20.) SzCsM-EüM együttes rendelet amely „az építési munkahelyeken és az építési folyamatok során megvalósítandó minimális munkavédelmi követelményekről” szól, ennek 4. számú melléklet 7.2. pontja szerint „A munkahely hidegnek minősül, ha a hőmérséklet a munkaidő 50%-ánál hosszabb időtartamban, szabadtéri munkahelyen a +4 °C-ot, illetve zárttéri munkahelyen a +10 °C-ot nem éri el.”

A külső területeken végzendő munka nyilván nem lehet szükségképpen csak építőipari tevékenység, mégis nekem a 4/2002. (II. 20.) SzCsM-EüM együttes rendelet megfogalmazása szimpatikusabb. Nagy kár, hogy a két rendelet közül az egyik a pillanatnyi hőmérsékletet, míg a másik, a napi középhőmérsékletet tekinti alapul annak eldöntésére, hogy az adott munkahely hidegnek minősül-e, vagy sem. A 3/2002. (II. 8.) SzCsM-EüM együttes rendelet szerint a munkáltatónak a hideg napok reggelein (hajnalain) rendszeresen tájékozódnia kellene a várható napi középhőmérséklet alakulásáról, vagy pedig mindenképpen jóban kell lennie a cikk címében szerepelő levelibékával azért, hogy aznap intézkedjen-e, vagy sem.

Véleményem szerint semmivel sem magyarázható a különbség egy adott építkezésen folyó munka, illetve bármely szabadtéri munkatevékenység, hideg okozta kockázatai között, mégis a két jogszabály eltérően rendelkezik. A napi középhőmérséklet abból a szempontból is aggályos, hogy a reggeli (hajnali) munkaórák, illetve az esti időszak itt a mérsékelt égöv szárazföldi régióin jelentősen hidegebb, a nappali órákhoz képest. továbbá azt is tudniillik a munkavállalók nemcsak akkor fáznak, ha a napi átlag az előírt hőmérsékleti határ alatt van, hanem pillanatnyilag érzik a hideget. A katonaságnál híresült el a következő mondás: „a katona sohasem fázik csak úgy érzi…” Úgy gondolom, ezt talán nem kellene a dolgozóknál is alkalmazni…

Somlai Szilárd
munkavédelmi szakértő
LIGA Szakszervezetek

munkajogi app screenshot LIGA.jpg

Mától az Apple Store-ban is elérhető az az ingyenes mobilalkalmazás, amelynek fő funkciója a gyors és közérthető munkajogi témájú válaszok nyújtása minden munkavállaló számára.

Az egyedülálló alkalmazás jelenleg közel 100 gyakori munkajogi kérdésre ad rövid és közérthető választ, de az adatbázis folyamatosan frissül és bővül.

Az alkalmazás ingyenesen letölthető:

Apple Store: https://itunes.apple.com/us/app/liga-szakszervezetek/id934760369

Google Play: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.rootor.liga

A bejegyzés trackback címe:

https://munkavedo.blog.hu/api/trackback/id/tr206940593

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

micsoda? 2014.12.01. 09:20:59

A cím nagyon jó:)))), tartalma is érthető.

efi 2014.12.01. 17:28:39

1.Tea:
ezt a dedós hülyeséget már kivehetnék a törvényből (lásd még hideg védőital nyáron). A munkavállaló 70-nél magasabb IQ-val rendelkezik, tud magának teát venni, ha egyáltalán AKAR ilyet inni. Miért nem mindjárt gulyás van vagy halászlé, amit miniszoknyás eszkimók szolgálnak fel?
Jellemző az is, hogy aztán ezt magyar szokás szerint jó laposan kicizellálja a jogalkotó (50 fok, mind a munkáltató, mind a munkavállaló, drága hitelesített hőmérővel kevergeti), nekem úgy rémlik, hogy még a cukortartalomról is nyilatkoznak. Aztán jönnek a vele a járulékos f@szságok, legyen hol főzni, ne köpjenek bele mások, mindent sterilizálni.
2. Pihenőidő
A gyakorlatban: Józsikám, felőlem 59 percet is pihenhetsz a 60-ból, de nekem a kamiont ugyanúgy megrakjátok 1 óra alatt, mint máskor. Vagyis mi értelme a pihenőnek, ha a munka mennyisége marad??
Hogy utána meg kapozni kelljen?
3. Hőmérséklet
Azt majd délelőtt ELŐRE kitalálja a munkáltató, hogy mennyi lesz éjfélig bezárólag a középhőmérséklet, ugye?
Aztán meg ha éjjel -10 fok van, nappal meg +8 akkor mindenki boldog, hogy éjjel nincs is hideg, mert az átlag kijön -1-2 fokra.
süti beállítások módosítása