Ma még mindig megtalálhatók az elavult, túlhaladott jogszabályi előírások, amelyek számos esetben szinte teljesíthetetlen feladatokat támasztanak mind a munkaadók, mind a munkavállalók elé. Ebbe a körbe tartozik pl. a vasútüzemi munkák biztonsági szabályzata, vagy akár a távmunkás munkahelyének rendszeres munkáltatói ellenőrzése és még sorolhatnánk... 

Véleményünk szerint csak olyan elvárásokat lenne szabad kidolgozni és hatályba léptetni, amelyek teljesíthetőek mind a munkaadók, mind a munkavállalók esetében is. Abban az esetben, ha betarthatatlan, illetve ellentmondásos jogszabályi környezetben folyik a munkáltatás, a jogsértések száma egyre halmozódik, majd pedig lényegét veszti az elvárt jogkövető magatartás.

Mindemellett egyes jogszabályi rendelkezéseket a közérthetőség érdekében egyszerűsíteni lenne szükséges, ilyen pl.: a meleg klímakörnyezet közvetlenül meghatározható, gyakorlatiasabban mérhető, határértékeinek előírása. A léghőmérséklet mérése nem gond, de a korrigált effektív hőmérséklet meghatározása nem egyszerű feladat, egyszerűbb eszközökkel közvetlenül nem is mérhető mennyiség. A páratartalom, a légmozgás, a léghőmérséklet, a hősugárzás alapadatai ismeretében úgynevezett nomogramok segítségével szerkeszthető ki a jogszabályi előírásban szereplő korrigált effektív hőmérséklet és lesz majd összehasonlítható a számított és az előírt érték közötti különbség.

A korszerűbb jogszabályok mellé hasznos lenne módszertani segédleteket is kiadni, amelyek a jogszabályi előírások bevezetését, alkalmazását segítenék elő.

Nem elhanyagolandó szempont a munkavédelemért való felelősség tisztázása az alvállalkozói láncolat szereplői között. Ki feleljen a munkavédelmi előírásokért, elvárásokért? Kinek a feladata teljesíteni a különféle munkavédelmi előírásokban foglaltakat?

Korszerű előírásrendszerre van szükség, amely egységes munkavédelmi szemléletre épül. Az alvállalkozói láncolat megbízási-végrehajtási megállapodásai mellett a megkötött szerződések (amelyek döntően írásban születnek remélhetőleg) munkavédelmi mellékletei is legyenek kötelező érvényű dokumentumok. A munkavédelmi mellékletekben pedig nemcsak az egészséget nem veszélyeztető, biztonságos munkavégzés követelményeit kell lefektetni, hanem kiemelten kell kezelni a munkavédelmi koordinátor alkalmazásának körülményeit, kötelezettségét.

A jogszabályok által megfogalmazott elméleti előírások és a valós élet közötti különbség ne jelentsen áthidalhatatlan szakadékot a gazdaságban, más szóval a gyakorlatban is végrehajtható elvárásokat, kötelezettségeket fogalmazzanak meg, segítsék elő továbbá a helyes munkabiztonsági gyakorlat kialakítását, követését, ugyanakkor formálják pozitív irányba munkavédelmi szemléletet is!

 Somlai Szilárd

A bejegyzés trackback címe:

https://munkavedo.blog.hu/api/trackback/id/tr235592543

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása