A munkabalesetben elhunyt, illetve megrokkant munkavállalók tiszteletéről szóló emléknap mottója: „Emlékezz a halottakra, harcolj az élőkért!” Kemény szavak ezek, de igazak.

emlekmu.jpgHarcolunk/harcolnánk mi bizony az élő munkavállalókért, de a fegyvereink jelentősen megfogyatkoztak. A munkavédelem területén a szakszervezeti jogok, lehetőségek érezhetően megcsappantak és ebben a Munka Törvénykönyve módosítás is rátett egy lapáttal. A hazai vállalatok, cégek a profitorientáltságuk miatt, az emberi erőforrások maximális kihasználására törekednek, (a végletekig csökkentett létszámú munkaerő, a megnövelt munkaidő, a túlterhelés, stb...) és miután a gazdasági hatékonyság egy-egy vállalat számára kizárólag a „vállalati önérdek” érvényesítéséről szól, a munkavállalók szempontjából történő igazi, áttörő érdekérvényesítésre, a jelenlegi Munka Törvénykönyve alapján, sajnos vajmi kevés a lehetőség.

Az emlékművet négy évvel ezelőtt a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége saját forrásból emelte, mert a szakszervezeti mozgalom mindig is szükségét érezte egy olyan emlékhely kialakításának, ahova legalább évente egyszer eljöhetnek és politikamentesen találkozhatnak a Kormány, a Munkaadók és a Munkavállalók különböző képviselői. Ez a találkozás nem azért lényeges, hogy a megjelentek álláspontokat közelítsenek, lobbizzanak, tárgyaljanak, hanem azért, hogy közösen emlékezzenek és együttes fellépésükkel felhívják a figyelmet a munkavédelem fontosságára, jelentőségére. A megemlékezés moderátora Borhidi Gábor úr, -aki az Országos Munkavédelmi Bizottság Munkavállalói Oldalának Ügyvivője is- elmondta, hogy a munkabalesetek jelentős része elkerülhető, megelőzhető a hatékony munkabiztonság szem előtt tartása és alkalmazása mellett, továbbá a munkaadóknak hatékonyabban kellene együttműködniük a munkavédelmi érdekképviseletekkel, mert megfelelő működési feltételek mellett, bizony ők jelentős közreműködők a foglalkozási expozíciók megelőzésében, csökkentésében …

Az időjárás mellettünk volt... Szép, nyugodt, tavaszi este fogadta a látogatókat Csepelen. Maga az emlékmű egyedülálló, itt Európában nem igazán van hasonlóra példa, ráadásul szép, ízléses, nem hivalkodó, és ahogy ma ezt divatosan mondják „átjön” a gondolatisága.

A különböző szakszervezet-politikai elveket valló szakszervezeti konföderációk álláspontja a munkavédelmet illetően, úgy gondolom, egységes. Na de mitől is lenne különböző? Tulajdonképpen a munkavállalók érdekvédelmére esküdtek fel a szakszervezetek és mi hívhatja fel a figyelmet még jobban a munkavállalók érdekvédelmére, mint a dolgozók munkabiztonsága, egészségi állapota, a foglalkozási megbetegedése, lényegében a munkakörülményeik. Éppen a munkavédelem az a szakmai terület, amely a pártállástól, politikai meggyőződéstől függetlenül kellene, hogy működjön. A munkavállalói oldalon mindenképp…

Ezen gondolatok mentén szépen ránk esteledett. A beszédeket hallva megállapítottam, hogy jó volt ott lenni, olyan kollégákkal találkozhattunk, akik ugyanazért a célért küzdenek, csak sportnyelven szólva, más színekben.

Ha már a színek… Az emlékmű megvilágítása különösen megkapó, finom és jó esztétikai érzékre vall.

A LIGA Szakszervezetek is elhelyezte az emlékezés virágait az emlékmű talapzatánál. Leróttuk kegyeletünket az NGM Munkafelügyeleti Főosztály vagy egyszerűbben a Munkavédelmi Hatóság, a többi szakszervezeti konföderáció, a munkavédelmi alapítványok, oktató- képző szervezetek és a BM fegyveres testületeivel karöltve.

Szűk küldöttségünk a rendezvény helyszínéről lassan távozott. Bennem kavarogtak a Mindenszentek-Halottak Napja ünnepkörhöz kapcsolódó megemlékezés érzései, de egy kicsit (ne szidjanak meg) a karácsony hangulata is… lehet, hogy a viasz illata miatt, lehet hogy a hűvösödő, lehűlő levegő miatt… de lehet, hogy a lelkek találkozása miatt…

 

Somlai Szilárd

A bejegyzés trackback címe:

https://munkavedo.blog.hu/api/trackback/id/tr787434724

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása