munkavedelem.jpgKihez fordulhat a dolgozó jogorvoslatra, ha munkavédelmi szempontból szabálytalan munkavégzésre kényszerítik? Ha elbocsátják a panaszkodót, a szakszervezet eljár-e az érdekében, illetve mennyire lehet „bátor” egy munkavédelmi képviselő?

A munkavédelmi képviselő „intézményét” többek között azért „találták ki”, hogy ne a dolgozó kerüljön a munkáltatójával konfliktus helyzetbe, hanem a képviselő „vitázzon” a munkáltatóval, képviselve és védve a munkavállalók érdekeit.

A munkavédelmi képviselő ezt korábban minden „retorzió” nélkül megtehette, hiszen „munkajogi védettséget” élvezett a korábbi Munka Törvénykönyve és a Munkavédelmi Törvény értelmében. Sajnálatos módon, legalább három területen a munkavédelmi képviselők jogai, illetve védelme jelentős mértékben lefaragásra került:

A munkavédelmi képviselő munkaviszonyának a munkáltató által rendes felmondással történő megszüntetéséhez is a Munkavédelmi Bizottság előzetes egyetértése volt szükséges. Ez a védelem az új Mt szerint már csak a kijelölt tisztségviselőkre igaz, amely kijelölések száma mindenkor az önálló telephelyi munkavállalói létszámtól függ, vagyis ebből következően nem minden munkavédelmi képviselőt illet már meg ez a védelem.

Korábban léteztek a kirendelés, kiküldetés, átirányítás, más munkáltatónál történő foglalkoztatás, fogalmai amelyek, a képviselői megbízatást betöltő munkavállalóval szembeni, foganatosításához a bizottság (Munkavédelmi Bizottság) vagy ha ilyen nem működött, akkor a munkavédelmi képviselőt megválasztó munkavállalók előzetes egyetértése volt szükséges. Az új Mt. a fentieket röviden „munkaszerződéstől eltérő foglalkoztatás”-nak nevezi és a munkáltató most már egyoldalúan is jogosult akár 44 beosztás szerinti munkanap erejéig elrendelni ezt, néhány kivételtől eltekintve, bármelyik munkavállalója, akár a munkavédelmi képviselő számára is. A munkavédelmi képviselőt jogai gyakorlásában ezáltal bizony jelentős hátrány érheti abban a tekintetben, hogy félreállításával elnehezítik működését, tisztségének maradéktalan ellátását.

A munkajogi védelem korábban a munkavédelmi képviselőt megbízatásának idejére, illetve tisztsége megszűnését követő további egy évig illette meg (feltéve, hogy tisztségét legalább 6 hónapon keresztül gyakorolta). Az új Mt. már úgy rendelkezik, hogy a munkavédelmi képviselő megbízásának megszűnését követően a védelem már csak 6 hónapig marad érvényes, ráadásul ehhez legalább egy évig kell tisztségét betöltenie, de ami ennél is fontosabb, hogy a kijelölt tisztségviselők körébe kell tartoznia. Mindezek után amennyiben a munkavédelmi képviselő kijelölt tisztségviselő is volt és „sokat ártott” a munkáltatónak, megbízatásának lejártával, szinte azonnal kezdhet munkát keresni, hiszen fél év múlva könnyen az utcán találhatja magát.

A munkajogi védettség, valamint a kedvezmények korábbi szintjét javasoljuk, az új Mt. életbelépését megelőző időszaknak megfelelően, visszaállítani. 

Somlai Szilárd

A bejegyzés trackback címe:

https://munkavedo.blog.hu/api/trackback/id/tr975439513

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása