Tavaly kiemelten vizsgálta az emelőgépek üzemeltetését a Nemzeti Munkaügyi Hivatal Munkavédelmi és Munkaügyi Igazgatósága, mondván már 2012-ben is több olyan halálos és súlyos (csonkolásos, életveszélyes) kimenetelű munkabalesetet jelentettek be, melynek oka a szabálytalan emelőgép üzemeltetés, teheremelés, vagy anyagmozgatás volt - írja cikkében a napi.hu.

Az augusztus eleje és szeptember vége között lezajlott vizsgálat során 1312 munkáltatót ellenőriztek (többnyire a telephelyen), melyből 1237-nél találtak valamiféle szabálytalanságot, azaz az esetek 94 százalékában. Emelőgépből 4438-at ellenőriztek, ennek 54 százalékával (2421 munkagéppel) volt gond: ezen belül mind a 14 ellenőrzött emelő hátfalnál találtak hiányosságokat, de a daruk 48, a targoncák 66 és a munkaállványok 40 százalékánál is voltak szabálytalanságok.

Jogosultság nélkül

A helyzetet egyébként jól illusztrálja, hogy előfordult olyan is, hogy a daruk, targoncák vizsgálatának elvégzéséhez a felügyelőknek nehéz volt a vizsgálandó emelőgépre megfelelő, érvényes kezelői jogosultsággal rendelkező munkavállalót megtalálni. Sőt, néhány esetben azért hiúsult meg egy-egy ellenőrzés, mert az adott munkáltatónál nem volt érvényes kezelői jogosultsággal rendelkező munkavállaló. A jelentés egyik érdekessége, hogy az emelőgépekhez köthető munkabaleseteknél gyakori kiváltó ok, hogy olyanok kezelik azokat, akiknek nincs kezelői jogosultságuk, mégis kipróbálják, leginkább azért, mert alkalom adódik használni egy nem kellően lezárt emelőgépet.

Mindezek következtében valamivel több mint másfél millió forintnyi bírságot szabott ki a hatóság az érintett vállalkozásokra, de ezen kívül közel 600 esetben hoztak felfüggesztő, 1177 esetben hiányosság megszüntetését előíró és 229 esetben foglalkoztatást megtiltó határozatot.

A daruzáshoz használt kínai gyártmányú autódarun a kezelői információk csak angol és kínai nyelven voltak elhelyezve.

Sok sérült kötéllel is találkoztak a felügyelők - a balesetveszély a sokszorosára nőhet egy ilyen hanyagság miatt

Egy tipikus ülés, avagy ahogy a hatóság írta: A targoncák ülése ergonómiai szempontból sok esetben volt kifogásolható

Így is lehet - munkavégzés villán állva

Világos utasítás - az egyetlen baj, hogy a kulcsot el kellene zárni az illetéktelenektől


Egy jól olvasható targonca terhelési diagram


Van, aki ilyen alátétfával dolgozik - Ön szerint megtart egy rakodódarut?


Ollós emelő - leesés elleni védőkorlát nélkül


Leesés elleni védelem egy személyemelőn


Volt olyan eset is, hogy az emelendő teher tömegelosztását próbaemeléssel próbálták eltalálni, miközben a gépen két munkavállaló állt.


Betonpumpa hatókörében lenni fejvédő sisak nélkül nem egy életbiztosítás


Emelőgép üzemmódban, védősisak nincs

A bejegyzés trackback címe:

https://munkavedo.blog.hu/api/trackback/id/tr875807417

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása