Az egészségre ártalmas munkakörülmények, foglalkozási expozíciók, munkaköri hatások nem minden esetben jelentkeznek azonnali kórtünettel, hanem előfordulhat, hogy csak évekkel később jönnek elő a kedvezőtlen következmények. Ekkorra már mind a társadalombiztosításnak, mind a családnak is mérhetetlenül hatalmas terhet jelent az ez idáig szorgalmasan dolgozó családfenntartó(-k) gyógykezelése, ellátása, gondozása.

A munkában megrokkantak nemcsak a szoros értelemben vett munkabalesetes munkavállalók köréből kerülnek ki. Oda kell figyelni az ártalmas foglalkozási expozícióknak kitett munkavállalókra is.

Az emberi szervezetet érő munkaköri behatások, foglalkozási expozíciók olyan igénybevételt is jelenthetnek a munkavállalók számára, amelynek időben történő felismerésével megelőzhetők lennének a gyakran gyógyíthatatlan foglalkozási megbetegedések. Az emberi szervezet pillanatnyi egészségi állapotáról, az időszakos orvosi vizsgálatokon kívül, az egészségmegőrző programot felhasználva, egy állapotfelmérő analízis segítségével képet kap nemcsak a foglalkozás-egészségügyi orvos, hanem a munkavállalói is. Kedvezőtlen egészségi-állapotjellemzők esetén a szükséges életmód- és munkamódszerbeli korrekciók, orvosi útmutatás alapján, időben megkezdhetők lennének. Rendkívül fontos a munkavállalók mind szélesebb körét bevonni a vizsgálatokba, illetve legfőképpen az egészségmegőrző programokba. A foglalkozási eredetű elváltozások, megbetegedések időben felismerhetőkké válnak, valamint munkakör-javító intézkedésként, a szükséges megelőző beavatkozások is idejekorán megtehetők. Az egészségmegőrző programokkal nyomon követhetők a fokozott expozíciós esetek és a rehabilitáció során, eredményesebben lehet közreműködni a munkavégző képesség csökkenésének megállítása, szinten tartása, esetleg javítása érdekében.

A jövőben szélesebb alapokra kell helyezni az egészségmegőrző program vizsgálati, rehabilitációs, tanácsadó funkcióját.

 Somlai Szilárd

A bejegyzés trackback címe:

https://munkavedo.blog.hu/api/trackback/id/tr175592544

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása