munkaruha.jpgAz 1992 évi Munka Törvénykönyve még tartalmazta a munkaruházati ellátás kötelezettségét a következő formában: MT 165§. (2) „Ha a munka a ruházat nagymértékű szennyeződésével vagy elhasználódásával jár, a munkáltató a munkavállalónak munkaruhát köteles biztosítani.” Az új 2012 évi Mt. már nem foglalkozik külön, a szociális ellátások körébe tartozóan, a munkaruha ellátással.

Ez első hallásra nem tűnik jónak, de így viszont lehetőség nyílik a munkáltatóknak a védőeszköz-ellátás egységesítésére, integrációjára. Korábban egyes gazdasági ágazatokban úgynevezett „kettős ellátást” eredményezett a külön védőruházati juttatás és a munkaruházati juttatás együttes rendszere.. Ráadásul gyakran ugyanazon termék került kiadásra a munkavállalóknak hol munkaruházati- hol védőruházati ellátás címén. Ennek az a magyarázata, hogy a munkáltatónak tulajdonképpen egyszerűbb volt a termékeket egységesen beszerezni a piacról, nem választva külön a munkaruházatra és a védőruházatra vonatkozó munkavédelmi követelményeket. Ebből adódóan pedig, a kollektív szerződés alapján, eldönthette a munkaadó hogy amit ad, azt munkaruházatként vagy védőruházatként juttatja munkavállalói számára. Álláspontunk szerint a „kettős ellátás” meglehetősen gazdaságtalan, a munkavállalói felhasználás áttekinthetetlen, irányíthatatlan, a védőeszközök használatának munkáltatói megkövetelése megbonyolódott, ráadásul a termékekkel szembeni minőségi kifogások is nehezen voltak kezelhetők. Példaként említhető, amikor a munkavállaló munkaruha ellátmányként munkacipőt kap, védőeszközként pedig bakancsot, -mert a munkaköri kockázatok azt indokolják- ugyanakkor a munkavállaló kényelmi megfontolások alapján, különösen nyáron, a munkavégzéséhez a munkacipőt használta. Ebben a helyzetben viszont, lábsérüléses munkabaleset esetén, a munkavállalói felelősségre vonás megnehezül, ugyanis a balesetvizsgálat során a munkavállaló úgy nyilatkozott, a munkáltató által biztosított lábbelit viselte. Valójában a kockázatértékelés nem munkacipőt, hanem a védőbakancsot írta elő, a kockázatok elkerülése érdekében bizony nem történt hatékony lépés. Be kell látni, hogy a munkaadótól kapott ellátás nem minősülhet többféleképpen a munkavállaló szemszögéből. Véleményünk szerint tartozzon egységesen a munkavédelmi juttatások körébe minden munkaruházati és munkalábbeli termék is.

A helyes gyakorlat a fentiek alapján az lenne, ha a munkáltató kizárólag védőeszközként juttatná a korábban a munkaruha ellátás körébe tartozó termékeket is. Ebben az esetben több előny is megmutatkozna. Elsődleges előnyként jelentkezik, hogy amint a munkaruházat elhasználódik (vagyis a védőeszköz védőképessége leromlik), érvényesítve a jogszabályi előírásokat, cserélni kell, vagyis nem kell kivárni a termék elavulási (kihordási) idejét. Ismeretes, hogy mi magyarok mindig szeretünk tartalékolni, felhalmozni az ínségesebb időkre számítva, így van ez a munkaruházatból, lábbeliből is, hiszen nem tudni, hogy mikortól áll le a munkaadó ezzel a jó szokásával. Mindig is tartalékolt a munkavállaló, pláne ha jó állapotú volt még a korábban kapott munkaruházata, akkor nyilván nem cserélte le azonnal a felszerelését, hanem az újonnan kapott ellátmányt polcra tette. Amikor aztán eljött az idő és a munkavállaló használatba vette a régóta raktározott munkalábbelijét és kiderült, hogy minőségi problémák léptek fel, a garancia érvényesítése ellehetetlenült a beszerzés óta eltelt hosszabb időszak miatt. Ez a gyakorlat a garanciális jogok érvényesítése terén bizony nem volt kedvező.

Védőeszközként a használatba vétel szinte azonnal megvalósulhat, hiszen egy leromlott védőképességű termék cseréje alkalmával kapja a munkavállaló, így az időközben felmerülő esetleges minőségi kifogások kezelése is leegyszerűsödik. A gyártmány meghibásodása esetén aránylag rövid időn belül lehet fellépni a termék gyártójával, forgalmazójával szemben és megpróbálni érvényesíteni a gyártói-forgalmazói garanciát. Az esetlegesen sűrűbb termék-meghibásodások felhívják a figyelmet a gyártmány nem túl magas minőségére, hosszútávon pedig generálhatják a mind jobb minőségű védőeszközök beszerzését is.

Somlai Szilárd

A bejegyzés trackback címe:

https://munkavedo.blog.hu/api/trackback/id/tr735439543

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása