A 2013-as évben az alábbiak szerint alakultak a különböző nemzetgazdasági területek munkabaleseti számai: az építőipar változatlanul „mélyrepülésben” (4,3 %), a gépipar (19,3 %) és a feldolgozóipar (17,1 %) sajnálatos módon „húzóágazat”. A háztartások nulla baleseti száma meglepő és egy kicsit hihetetlen is. A kereskedelem (12,1 %) és a szállítás, raktározás (12,8 %) kéz a kézben halad, az igazgatás oktatás (9,7 %) és az egészségügy szociális ellátás (6,7 %) követik őket. 

1.png 

A következő kimutatás a munkáltatói létszám-kategória alapján ábrázolja a munkabalesetek négyéves megoszlását:

2.png

2009-től döntően csökkenő tendencia volt megfigyelhető szinte valamennyi létszám-kategóriában, az össz-munkabaleseti szám növekedésével arányosan, sajnálatos módon, az elmúlt évben viszont megnőtt a munkabalesetek száma. Az 500 főt foglalkoztató vállalatok tudnak csak jelentős munkabaleseti szám csökkenést felmutatni, de a mikro-, a kis- és középvállakozások esetében kiugró a baleseti statisztika romlása. Ezen adatok ismeretében kell a mikro-, kis- és középvállalkozások munkabiztonság-politikáját fejleszteni.

Az alábbi grafikon a munkabalesetek számait, munkavállalói korcsoportonként, ábrázolja:

3.png 

Látható, hogy az elmúlt 5 évben bekövetkezett és hatósági nyilvántartásba került munkabalesetek számai alapján a 25-34 éves, 35-44 éves, illetve a 45-54 éves munkavállalói csoportok szenvedik el a legtöbb munkabalesetet. Ezen munkavállalói korcsoportok amellett, hogy már nem pályakezdők, bíznak a munkarutinjukban, ugyanakkor a munkahelyi megfelelési kényszer is mindinkább ezt a korosztályt sújtja.

Az összes munkabaleset és a halálos munkabalesetek változásait mutatja az alábbi diagram kiegészítve a Liga Szakszervezetek programjában előirányzott munkabaleseti számok prognózisával. Nem tekintve a 2013-as évet, az utóbbi évek munkabaleseti számainak átlagos csökkenését szem előtt tartva 3,6 %-os, a halálos balesetek számainál pedig 5,9 %-os éves csökkenést feltételeztünk. 2012-ig ez a tendencia megfigyelhető volt, a 2013-as év sajnos erre rácáfolt.

 4.png

Lehet, hogy dübörög a gazdaság? A válság és az ebből adódó termelés-visszaesés tendenciája visszafordult? Persze az is lehet, hogy a munkabalesetek bejelentési fegyelme erősödött meg… no ezt azért kétlem…

A hatóság tudomására juttatott (bejelentett) munkabalesetek száma és a ténylegesen bekövetkezett munkabalesetek száma közötti feltételezett különbség még mindig jelentős lehet. Ahol van munkavállalói érdekképviselet, vagy legalább munkavédelmi érdekképviselet, ott a bekövetkezett munkabalesetek „elkenésének” valószínűsége csökkenthető lehetne. Ehhez viszont a munkavédelmi érdekképviseleti munka hatékonyságát növelni kell képzésekkel, illetve a munkavédelmi képviselő munkajogi védettségének megerősítésével, így pedig a munkáltatók munkabiztonsági szemlélete is pozitív irányban fejleszthető.

Érdekességképpen az NMH MMI a munkabalesetek megoszlása a 2 karakteres TEÁOR 08’ szakáganként és nemenkénti csoportosításából kigyűjtöttem az érdekképviseleti tevékenységre vonatkozó munkabaleseti statisztikai adatokat. 2012-ben 73, 2013-ban is 67 munkabalesetet regisztráltak. Hmm… elgondolkodtató... Veszélyes ez a szakszervezeti munka, az egyszer biztos… Telefonos érdeklődésemre megnyugtattak, hogy az „érdekképviselet” kategóriába besorolódik az egyházi és egyéb hasonló tevékenység is, úgyhogy kizárólag a szakszervezeti tevékenység nem annyira kockázatos, mint ahogy ez a számokból kitűnik.

5.png

A nők döntően több balesetet szenvednek el, de ez a tendencia éppen az elmúlt évre kiegyenlítődni látszik és valószínűleg a létszámuk is magasabb. Az „érdekképviselet” statisztikája 2010 óta szerencsére csökkenést mutat… de feltételezzen senki politikai összefüggést. Bármilyen ezzel kapcsolatos feltételezés csak fikció, azaz a valóságtól elrugaszkodott, bármilyen egyezés a tényekkel csupán a véletlen műve…

A  Nemzeti Munkaügyi Hivatal által, az „OMMF” internetes honlapon, nyilvánosságra hozott adatok alapján készültek a fenti grafikonok.

Somlai Szilárd

 

A bejegyzés trackback címe:

https://munkavedo.blog.hu/api/trackback/id/tr576190662

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása